Motala flygklubb

Aerobatic VM

Svenska landslaget tog silver i Aerobatic VM.

Länk till resultatsidan

Tränig på plats.

Jag fick en träningsstart innan tävlig, den gick bra. Franska laget var imponerade över nivån på svenska laget och Brittiska laget vill ha vår tränare nästa år. Tränaren, Sandor prioriterar Svenska laget så han tränar bara Britterna om han hinner.

 

Första tävlingsdagen

Jag blev lottad till startnummer 19 av 29 startande, vilket är bra. Det är bäst att starta i mitten. Flygningen gick bra jag hade lite småsaker, hjulningen tog jag lite tidigt, ingången i spinnen var lite märklig och jag var lite flack i en 45 graders dykning.

Vad som hände i spinnen vet jag inte riktigt, första 1/4 varvet var snarare störtspiral än spinn. När jag tittade på de andras flygningar så var det bara två som jag garanterat skulle vinna över. Det blev en spännande väntan på resultatlistan och jag hade hamnat på en 6e plats. 1,5% bakom ledaren som överaskande var Johan från Sverige i en gammal plåthink (Pilatus B4).

I lagtävlingen ligger vi på 2a plats straxt efter Tyskland och före Tjeckien.

Under dagen har vi lämnat förslag på manövrar till okända sekvenserna, vi har också sett de andra lagens förslag. Det är ingenting som vi inte har provat förut.

Första okända är också publicerat och det ser harmoniskt ut och sammansättningen av manövrarna är bra,höjden blir troligtvis inte heller något problem.

 

Andra tävlingsdagen.

Prognosen hade lovat regn men när vi vaknade så var det strålande solsken, fast det blåser 30 knop i sidvind, det blev en dag med väderbriefing efter väderbriefing.

 

Tredje tävlingsdagen.

Taktiken för dagen var att flyga lugnt och bevaka andraplatsen för laget. Hela laget flög bra och hade inga nollor. Vi har inte sett resultatet ännu men hoppas att det är bra.

Nu har resultatet kommit, det gick inte så bra idag. Som lag halkade vi ner till 4e och jag ligger totalt på 12e men det är riktigt tätt så alla möjligheter finns kvar.

 

Fjärde tävlingsdagen.

Ingen flygnining, det blåser 12 m/s och reglerna säger max 10 m/s. Alla lag utom Tjeckerna gick med på att flyga ändå.

 

Femte tävlingsdagen

Blåst och åska. Vi sitter på marken och funderar på vårt fria program som är nästa start. Jag har startnummer 6 i nästa omgång så det gäller att ladda fort när det drar igång. Nu är man lite seg.

 

Sjätte tävlingsdagen

Blåsigt igen.

 

Sjunde tävlingsdagen

Äntligen flygning igen, jag startar 6a vilket är lite tidigt men eftersom det är fria programmet så har jag inte så stor nytta av att titta på de andra tävlande. Det var ganska stark sidvind men mitt program har bra kompensation för både sidvind och motvind.

Flygningen går bra bortsett från en hjulning som jag tog lite för tidigt. När jag fick resultaten från dommarna såg jag att jag hade varit utanför boxen igen och fått 66 straffpoäng. Hjulningen fick jag rätt hyggliga poäng på men den drog ner resultatet lite. Det blev en 5e plats.

Sjunde tävlingsdagen blev den sista och jag hamnade totalt på en 6e plats. Som lag gick det riktigt bra för oss, vi klättrade från 4e till 2a plats. Jag har alltså med mig en silvermedalj från VM. Johan från Dala-järna lyckades med bedriften att ta guld totalt med en gammal plåthink (Pilatus B4). Nu är det bara att börja ladda för Polen nästa år, då är det guld i lag och medaljer individuellt som blir mitt mål.

Du är här: Home Segelflyg Aerobatic VM